dijous, 9 de setembre del 2010

CARTA DE LA PLATAFORMA SITGES A L’ALCALDE SR JORDI BAIJET

Davant de les darreres declaracions realitzades per l’alcalde de Sitges Sr. Jordi Baijet en diversos mitjans de comunicació, com Ràdio Maricel, Diari de Vilanova i la revista InfoSitges, fent referència directa a la Plataforma Sitges i als seus membres, ens veiem amb l’obligació de fer-hi algunes apreciacions.

En primer lloc, confirmar la declaració de l’alcalde de que la Plataforma no ha demanat fins ara reunir-se amb ell. Per què? Doncs perquè fins ara, i tal com es desprèn de les seves actuacions i manifestacions, així com de la resta de membres del seu equip de govern, l’alcalde no ha mostrat cap interès envers les reivindicacions de la Plataforma, que compten amb el suport explícit de més de 1.100 signatures de persones que veuen, estupefactes, com des de l’administració pública s’està portant a terme un projecte que atempta contra el patrimoni de tots els sitgetans.

El dia 29 de juny hi va haver una reunió de la Comissió de Revisió del Catàleg del Patrimoni, ocasió inmillorable per parlar del projecte de remodelació dels edificis del Cau Ferrat i del Maricel de Mar, entre els representants dels diferents grups polítics, arquitectes municipals i membres del consorci del Patrimoni. L’alcalde no hi va assitir, i com que no constava a l’ordre del dia de la reunió, tampoc s’en va poder parlar, tot i la importància d’aquest projecte. Tant sols una breu intervenció al final de la reunió, per passar ràpidament a la següent qüestió, i punt.

Durant aquesta reunió, els responsables del projecte dels museus van negar l’existència d’un informe de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, document que tal i com ens va confirmar des de l’Acadèmia ja feia dies que havia estat enviat a l’Ajuntament de Sitges i al Consorci del Patrimoni.

El dia 31 de juliol es va fer la presentació pública de les reivindicacions de la Plataforma a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans. No hi va assitir ni l’alcalde ni cap membre del seu equip de govern, ni del consorci del Patrimoni de Sitges.

Aquest ha estat, en resum, l’interés de l’alcalde, dels membres del seu equip de govern i del Consorci del Patrimoni de Sitges per conéixer les reivindicacions de la Plataforma en contra del projecte de remodelació dels museus.

Respecte a les opinions contràries al projecte, ja siguin de la Real Acadèmia de Belles Arts, o a la possible actuació del fiscal de delictes urbanístics, el senyor alcalde les despatxa amb la declaració de que són una opinió més". Contesta sorprenent, venint d’un alcalde, que manifesta que “jo he parlat amb molta gent entesa i la gran majoria de gent creuen que la qüestió està molt bé…fins i tot he parlat amb la Direcció General de Patrimoni, amb la Generalitat… tothom interpreta aquest fet que està produint-se, clarament d’una manera que això s’està fent bé”.

Més aviat dóna la impressió que el senyor alcalde només parla o escolta a qui està d’acord amb ell.

En referència a les afirmacions que l’alcalde realitza sobre la Fiscalia, volem aclarir al senyor alcalde que tots els juristes consultats per la PlataformaSitges han trobat indicis de que, amb el projecte actual, avalat per l’Ajuntament, es vulnera la normativa patrimonial vigent, i és per aquest fet, entre d’altres, que aquesta associació ha decidit portar la seva denúncia davant del Fiscal de delictes patrimonials i urbanístics. Un cop tramitada la mateixa no és la nostra feina ni intenció entrar a valorar la tasca que el Sr. Fiscal ha de dur a terme, el temps atorgarà la raó a aquell qui la tingui.

El senyor alcalde també manifesta, referint-se a les veus contràries al projecte, quela veu de les persones s’ha de relativitzar els resultats de les accions es veuran a llarg termini. Molta gent pel carrer em diu que li agrada aquest projecte, el que passa…que a la gent que li agraden les coses no acostumen a dir-ho públicament. La gent que no li agrada o diu, és lògic.."

Pensem que el que passa és que a la gent, en general, tant se li en fot tot, i el fet que precisament s’hagin aconseguit més de 1.100 signatures en contra d’aquest projecte demostra que és una qüestió prou important, capaç de moure l’opinió pública, una mica farta de que des de l’administració es facin les coses amb tanta prepotència.

Enlloc de donar-li la importància i el respecte que es mereixen, l’alcalde manifesta que “són crítiques de persones molt concretes i localitzades i que acostumen a criticar gairebé tot”. La veritat, ens quedem sense paraules per contestar afirmacions d’aquest nivell. Que són impròpies d’un alcalde és lo més suau que es pot dir.

El 20 d’agost, al Diari de Vilanova se li fa de nou una entrevista i en aquesta reitera algunes de les afirmacions fetes a la ràdio local dies abans. A la pregunta sobre si s’hauria pogut dissenyar un projecte més respectuós amb els edificis, l’alcalde fa una afirmació contradictòria a les seves darreres respostes, al dir que “lògicament, segur que aquest no és el millor, però és el que aquest Govern i el Consorci, que té la Diputació dins, creuen que és el que és bo per als muses de Sitges… Que hi pot haver una alternativa? Encara no l’he vista”.

Des d’aquestes pàgines li sol.licitem una entrevista per presentar-li les reivindicacions de la Plataforma, amb vàries alternatives de projecte possibles, totes elles d’acord amb el nivell de protecció que determina la normativa urbanística de Sitges i els criteris d’intervenció de la direcció General de Patrimoni.

Aprofitem per fer un incís a les declaracions que en aquest mateix diari va fer el 6 d’agost el director de Consorci del Patrimoni Sitges, el Sr. Antoni Sella, quan va manifestar que: “aquí hi va haver un arquitecte que va fer un projecte i va guanyar un concurs...”

És cert, però el que pot ser la gent no sap és que l’ordre va ser el contrari: es va tractar d’un concurs de mèrits, no de projectes, on només s’hi van presentar dos concursants, i el projecte finalment aprovat ha esta l’únic considerat.

Més aviat dóna la impressió que tot estava més que decidit. Tot legal, això si.

I per últim, i completant la darrera declaració de l’alcalde a la revista comercial Info Sitges, on parla dels quatre que sempre critiquen:

“... queda clar que tenen una altra manera de veure Sitges, el que han de fer doncs, és aconseguir governar, de moment la competència per fer projectes a la vila està en el govern que jo encapçalo”.

Resumint, aquí ara mano jo i els demés a aguantar-se.

Hem de dir que no tenim cap aspiració política, que el que ens mou a protestar és precisament que tenim una altra manera de veure Sitges. Una manera que té a veure amb el respecte a la legalitat urbanística, i a la memòria i conservació del nostre passat.

Plataforma Sitges

Oriol Pascual, Isabel Artigas, Xavier Salmeron, Lluïsa Carbonell, Florenci Salesas

i 1.100 signatures més



1 comentari:

  1. Em pot agradar més el projecte o menys, i sóc conscient que hi ha coses que no s'han fet bé i que són molt millorables. Ara bé, no es pot pretendre que l'ajuntament o l'alcalde directament sigui qui es posi en contacte amb vostès. Opino que la direcció va a l'inrevés. I que la demagògia és el mal polític d'avui dia.

    ResponElimina