dissabte, 16 de gener del 2010

LA PLATAFORMA ÉS CITADA AL DIARI "EL PUNT.CAT"




El Consorci del Patrimoni presentarà el projecte a la ciutadania el 30 de gener


La galeria de vidre amb vistes al mar que es construirà als museus de la façana marítima de Sitges ha provocat les crítiques d'un grup de ciutadans del municipi, que han creat un espai de debat a internet en contra del projecte. El Consorci del Patrimoni de Sitges presentarà la nova imatge que oferiran els museus Cau Ferrat i Maricel el 30 de gener; l'acte estarà obert a la ciutadania i explicarà en què consisteix un projecte de remodelació que compleix tota la normativa, segons el consorci.

http://www.plataformasitges.blogspot.com/ és la pàgina web en la qual un grup de ciutadans expressen les seves crítiques a l'actual projecte de remodelació dels museus. La historiadora de l'art Beli Artigas és una de les impulsores d'aquest espai de debat; tot i reconèixer la necessitat de remodelar l'espai, Artigas considera que el projecte, que preveu construir una galeria de vidre amb vistes al mar, «destrossarà la façana posterior, que està catalogada com a bé cultural d'interès nacional».

La historiadora de l'art assegura que l'obligació de les administracions és «el manteniment estricte» de la façana, sense incorporar-hi nous elements. Com a exemple, Artigas esmenta el document de la Diputació de Barcelona, La protecció del patrimoni cultural immoble. Segons la historiadora, en un edifici com el Cau Ferrat, el document indica que s'ha de «conservar la seva estructura i fisonomia originals i possibilitar el seu correcte funcionament, sense que les actuacions de restauració i condicionament suposin aportacions de reinvenció o de nou disseny». Una altra de les veus crítiques és la de Xavier Salmeron, un jove estudiant de Sitges que també es mostra «a favor de la restauració», però que creu que es podrien «haver buscat altres alternatives abans de tocar la façana marítima».


Acte públic
El Consorci del Patrimoni de Sitges presentarà públicament la remodelació dels museus el 30 de gener, a les set de la tarda al Palau Maricel. Els responsables del sector crític amb el projecte demanen als ciutadans que no estiguin d'acord amb la iniciativa que assisteixin a la presentació.

La reforma del Museu Maricel, el Museu Cau Ferrat i la Casa Rocamora rebrà una inversió d'uns 10 milions d'euros del Ministeri de Foment, la Diputació i l'Ajuntament de Sitges. El director del consorci, Antoni Sella, destaca que les obres pretenen millorar «l'accessibilitat, la conservació i l'adequació dels espais a les seves funcions» com a museus. La galeria de vidre permetrà que els museus siguin accessibles a tota la ciutadania sense haver de destrossar el seu interior», a més de servir com a «protecció a la malmesa façana marítima original». Així mateix, el responsable del consorci sosté que la nova estructura farà que «els edificis i els usuaris continuïn dialogant amb el mar».

Segons Sella, el projecte s'ha donat a conèixer després d'enllestir tota la tramitació necessària i haver aconseguit finançament. La reforma, dissenyada per l'arquitecte Josep Emili Hernández Cros, «ha tingut un llarg procés, i en el seu moment va ser aprovat pel consell general del Consorci del Patrimoni de Sitges», segons Sella. El director del consorci destaca que el projecte compleix tots els requisits legals, a més de disposar de l'informe favorable de l'arquitecte municipal de Sitges, i de la comissió de patrimoni depenent de la direcció general de patrimoni de la Generalitat.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada