divendres, 8 de gener del 2010

EL 16 DE DESEMBRE LA VANGUARDIA PUBLICA LA NOTÍCIA i EL 18 L'ECO DE SITGES




Sitges remodelará su histórica fachada litoral

El proyecto contará con un presupuesto de diez millones de euros y restaurará la antigua casa museo de Santiago Rusiñol

RAMON FRANCÀS

Los museos de Cau Ferrat y Maricel del Mar cerrarán por las obras durante cerca de tres años


El ministro de Fomento, José Blanco; el presidente de la Diputación de Barcelona, Antoni Fogué, y el alcalde de Sitges, Jordi Baijet, firmaron ayer el convenio que permitirá restaurar, acondicionar y remodelar el conjunto museístico de la fachada litoral del centro histórico de Sitges. Para ello, se invertirán cerca de 10 millones de euros por parte del Ministerio de Fomento, la Generalitat de Catalunya y la corporación provincial barcelonesa para intervenir en la restauración estructural de los edificios del Museu Maricel de Mar, Can Rocamora y Cau Ferrat, la que fue casa museo de Santiago Rusiñol. Los edificios, muy degradados por la acción corrosiva del mar, también se adaptarán a las nuevas normativas de accesibilidad y climatización, y se dotarán los museos con nuevos servicios, como un auditorio o aulas pedagógicas. Destacará una nueva gran fachada acristalada orientada al mar que permitirá "dialogar con el Mediterráneo", según Antoni Sella. el director del Consorci del Patrimoni de Sitges. Sella no tiene dudas de que el Cau Ferrat es "el templo espiritual del modernismo catalán". En él se encuentran destacadas obras de pintores como el Greco, Picasso, Rusiñol, Mir, Casas, Utrillo o Zuloaga , así como "la mejor colección de forja de España". ...





ECO DE SITGES

http://sitgesblog.com/wp-content/uploads/2009/12/19/05.pdf


El ministeri de Foment i el Consorci del Patrimoni de Sitges Les obres començaran a l’estiu i comportaran el tancament signen el conveni per la rehabilitació integral de la façana dels museus pràcticament 3 anys per modernitzar aquests marítima dels Museus Cau Ferrat i Maricel i Can Rocamora. equipaments museístics.


Futur aspecte de la remodelació
La signatura oficial entre el Ministre de Foment, José Blanco i el president del Consorci del Patrimoni de Sitges i la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, van oficialitzar dimarts l’acord per remodelar el Museu Cau Ferrat, Can Rocamora i el Museu Maricel. El projecte de restauració del conjunt històric tindrà un cost d’uns 10 milions d’euros, dels quals el ministeri n’aportarà 3.023.740 euros. La Diputació de Barcelona en finançarà tres més i la Generalitat també es va comprometre a l’estiu a aportar la mateixa quantitat, tot i que encara no s’ha formalitzat l’acord. Per a la resta del finançament es deixa la porta oberta al sector privat perquè hi participi.

Tant l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, com Antoni Fogué van coincidir en destacar la importància del pacte i la sensibilitat del ministeri per preservar el que forma part de la identitat i de la cultura del municipi. José Blanco va remarcar també “el compromís de l’Estat per finançar amb càrrec a l’1% cultural projectes de conservació, rehabilitació i promoció dels béns culturals, com el de Sitges, per contribuir a mantenir la imatge d’una Vila inseparable de l’art, de la cultura i de la modernitat”.

Amb la signatura del conveni s’inicia el compteenrere per a l’inici de les obres. El Museu Cau Ferrat tancarà les portes l’11 de gener per poder treure totes les peces de les col·leccions que configuren el fons Rusiñol. A la primavera, després del pont de maig, també tancarà el Museu Maricel. L’inici de les obres a tot el conjunt està prevista a l’estiu, entre el juny i el juliol, i duraran pràcticament 3 anys.

Una intervenció necessària

La intervenció a la façana marítima dels museus de Sitges, és necessària ja que les condicions meteorològiques han provocat un deteriorament progressiu d’aquests espais. El projecte de restauració, condicionament i remodelació del conjunt d’edificis inclou dues grans línies d’intervenció. La primera, funcional, que resoldrà l’accés mitjançant una entrada única als dos museus, es modernitzaran els serveis i instal·lacions i s’afegirà una zona d’aules i tallers. La segona línea d’intervenció es centrarà en l’accessibilitat, ja que s’adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a persones amb discapacitats i s’adequarà a la Llei de Museus. També es restauraran façanes, es reforçaran forjats i es renovaran les cobertes del conjunt. A la part posterior, s’hi construirà una nova façana orientada al mar i s’afegirà una segona façana transparent dins la qual hi haurà una rampa de comunicació entre els diferents espais.

Aquestes intervencions augmentaran l’espai expositiu en un 20% i dotaran als museus de nous serveis com aules pedagògiques, una cafeteria i àrees de descans.

Malgrat que es tanquen els edificis, el Consorci del Patrimoni de Sitges continuarà obrint les seves portes amb l’objectiu de mostrar els béns culturals, artístics i històrics de Sitges. Diferents espais expositius com la Sala Vaixells, l’edifici Miramar i el Mercat Vell, acolliran mostres temporals que permetran veure les millors obres del Cau Ferrat i el Maricel de Mar mentre aquests estiguin tancats al públic per les obres de rehabilitació. A més, una trentena de quadres del Museu Cau Ferrat es cedi-ran per a l’exposició sobre Rusiñol i Picasso, que es podrà veure entre el mes de maig i setembre al Museu Picasso de Barcelona.

L’antiga casa taller de Santiago Rusiñol i actual Museu Cau Ferrat és un temple d’art reconegut per les col·leccions de ferro, ceràmica, pintura, dibuix i vidre de gran valor patrimonial. Actualment Can Rocamora està dedicada a taller de restauració i magatzem del Consorci del Patrimoni de Sitges i el Museu Maricel aglutina la col·lecció del doctor Jesús Pérez-Rosales molt destacable pel conjunt de retaules i mobiliari d’època medieval i renaixement i les pintures de Josep Maria Sert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada